marți, 27 ianuarie 2009

Rebreanu a ramas fara casa

La Valea Mare-Stefanesti a existat pana mai ieri o casa memoriala "Liviu Rebreanu".Casa afost cumparata de marele prozator in anul 1930 si a stapanit-opana la 1 septemrie 1944, data la care s-a stins din viata. Un an mai tarziu, doamna Fanny Rebreanu, impreuna cu fiica, Puia Florica, a vandut aceasta casa catre familia Erbasu, care a devenit, astfel, proprietar de drept.
Regimul comunist procedeaza insa la nationalizarea acestei proprietati, astfel incat la 27 mai 1969, ea devine casa memoriala, aflata in patrimoniul cultural al statului roman.
Cum la vremuri noi, obiceiuri noi, dupa revolutia din 1989, odata cu adoptarea legii privind retrocedarea bunurilor confiscate de puterea comunista, aceasta casa a fost revendicata de proprietarul de drept, anume familia Erbasu.La capatul unui proces indelung si anevoios, acesta primeste sentinta favorabila privind reintrarea in posesie.In mod normal, bunurile apartinand prozatorului Liviu Rebreanu, aflate in custodia Muzeului Judetean Arges, au fost deja evacuate in mare parte, urmand ca autoritatile competente sa decida asupra destinatiei acestora.

Niciun comentariu: