miercuri, 14 ianuarie 2009

Ingenuncherea leului aduce noi scumpiri

În prag de an nou, pe romani îi asteapa scumpiri în lanţ, la orice produs sau serviciu care este calculat în funcţie de moneda europeana.Tot ce va pierde leul faţa de euro, va castiga la preţ orice produs de import sau facut din materie prima de import. La fel, orice pierdere a monedei naţionale se va traduce, instantaneu, în cresterea ratelor la creditele în euro.În ultima luna euro a fost cotat la un curs de 4,22 lei.
Mancarea, ratele si abonamentele la telefoane sau biletele de nu sunt însa singurele afectate.Daca leul va continua sa cada faţa de euro, populatiava avea mai mult de platit şi la utilitaţi, cum ar fi caldura sau energia electrica.Aceasta, deoarece materia prima este platita in valuta şi orice depreciere se traduce imediat în costuri mai mari de achiziţie pentru companii, costuri care sunt transferate, de la caz la caz, la nivelul tarifelor populaţiei.
Prabuşirea leului a venit cum nu se poate mai prost, adica iarna, cand romanii cumpara fructe şi legume, aproape în totalitate, de import.

Niciun comentariu: